Foto: LETA

Neilgi pēc Jāņiem uz Latvijas šosejām neilgā laika posmā notika smagas frontālas sadursmes, kurās dzīvību zaudēja vairāki cilvēki. Pēc notikušā Valsts policija sāka izmeklēšanu, savukārt VSIA "Latvijas Valsts ceļi" (LVC) pasūtīja ārkārtas auditu. Trešdien, 3. jūlijā, Satiksmes ministrs Kaspars Briškens (P) rīkoja preses konferenci, kurā informēja par darāmo lietu sarakstu, lai šādas avārijas nākotnē novērstu. Risinājumos izskanēja gan fotoradaru skaita trīskāršošana, gan kreiso pagriezienu likvidēšana vairākās vietās.

Preses konferences dalībnieki – gan VP, gan satiksmes eksperts un Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) norādīja, ka viens no galvenajiem faktoriem avārijās ir ātrums, kas Latvijā tiek ļoti pārsniegts, turklāt aptaujātie autovadītāji šo pārsniegšanu uzskata par normālu praksi.

"Esam pieņēmuši lēmumu vismaz trīskāršot vidējā ātruma radaru skaitu," sacīja Briškens. Viņš arī minēja, ka nepieciešami monetāri motivācijas instrumenti un sodi, lai pārkāpēji saprot, ka sods ir neizbēgams. Tāpat viņš solīja virzīt grozījumus par sodiem ātruma pārsniegšanā līdz 10km/h.

"Skaidrs, ka nepietiek tikai pastiprināt soda sankcijas, ir svarīgi, lai šīs sankcijas arī piemērotu," piebilda satiksmes ministrs.

Arī LVC valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Lazdovskis sacīja, ka plānotas izmaiņas – lai uzlabotu satiksmes drošību. Proti, paredzēts uz vairākām šosejām likvidēt kreisos pagriezienus un iespēju apgriezties braukšanai pretējā virzienā. "Pēdējos gados esam veikuši vairākus šādus projektus. Uzreiz jāsaka, ka tie nav populāri risinājumi, un kad šos lēmumus pieņemam, tie nav sabiedrībā ļoti labi uzņemti [...] Šos manevrus var veikt tur, kur tas nav bīstami – jā, ceļš var būt garāks, bet tas ir drošāks," sacīja Lazdovskis. Viņš minēja, ka viena no vietām, kur šogad likvidēs iespēju pagriezties pa kreisi būs uz Siguldas šosejas (A2), kur tiks likvidēta virkne apgriešanās joslu. Savukārt nākamgad šādi projekti plānoti uz Liepājas šosejas sākumposmā.

Arī Lazdovskis minēja, ka vidējā ātruma radaru ietekme ir būtiska – pērn tādi uzstādīti 16, un tie ievērojami samazinājuši ceļu satiksmes negadījumu skaitu. Šogad uzstādīs vēl 17 radarus, tostarp vietās, kur notika divi no pagājušās nedēļas smagajiem ceļu satiksmes negadījumiem.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka 25. un 26. jūnijā uz autoceļa A9 notika vairāki smagi ceļu satiksmes negadījumi Liepājas šosejas 80., 90. un 105. kilometrā. 28. jūnijā notika avārija Uz Rīga-Ventspils šosejas 74. kilometrā pie Jaunmoku pils, kurā iesaistītas trīs kravas automašīnas, bet viens cilvēks gājis bojā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!